Langrenn

Bli glad i å legge klister

klister-tuber

Mange forbinder klister med et forferdelig klin og mye jobb. Det er lite som måler seg med spikerfeste en solfylt dag på vanlig klisterføre.

Det mest vanlige klisterføret i Norge er når vi har kornet og fuktig snø. På dette føret er ofte Universalklister en sikker vinner.

Her kommer oppskriften på enkel og vellykket pålegging av klister av Ronnie Frydenlund Hansen. En av smøregutta til skilandslaget og ansvarlig for gliden på skiene.

Tynne lag

For aller best resultat på klisterføre er en ski som er egnet for nettopp dette føret og en ski som har litt høyere spennkurve enn vanlige kaldski.

1. Det legges ofte 3 tynne lag med grunnklister, Rode KB 20 eller Swix KX 20, som base i festesonen. Lag en og to varmes inn med smørejern eller blåselampe.

2. Dette laget er ofte egnet for Rode Violet Spesial (K36) eller KX 35 fra Swix. Bruk gjerne   varme på dette laget også eller en syntetisk kork.

3. Nå legges for eksempel Rode Violet (K30).

Felles for alle disse lagene er at de må være tynne og igjen – det fungerer best på ei ski som tåler litt smøring.

Lavere ski = mindre klister

Finnes det bare en ski i garasjen som er lavere i smøresonen og beregnet for tørrvoks kan punkt 2 gjerne utelates. Det kan også være god hjelp i å flytte bindingen litt bakover om en har NIS binding.

4. Under dette punktet legges dagens klister. Som sagt er det ofte et Universalklister som fungerer best på ”vanlig” klisterføre. Dette laget legges med romtemperert klister og da er det lett å bruke tommelen for å få det jevnt fordelt.

Når festet er lagt og testet er det mange som ønsker å legge glidprodukter som øker gliden på skiene. Smøregutta bruker da ei klisterskinne laget av IDT. Enkel å bruke og egner seg også veldig godt til transport til og fra trening og konkurranser.