Brettseiling Kajakk Langrenn Løping Sykling

Kosthold er individuelt

Skjermbilde 2016-08-12 kl. 06.40.49

Kosthold og trening er ikke alltid like lett. Samtidig er det veldig individuelt hva som fungerer og ikke. Alt ettersom hva en trener, hvor mye en trener og når en trener. Det gjelder å prøve seg fram og finne ut hva som passer best for deg. Dette gjelder både i hverdagen og foran konkurranser. Det er ikke slik at det som passer for andre passer for deg, ei heller hva de ulike ekspertene sier. Mitt tips er å bruke litt tid på å finne ut hva som passer og fungerer, spesielt hvis du ønsker å prestere i ulike konkurranser og ha framgang med trening.

Tenkte å komme med noen enkle tips, men jeg er absolutt ingen ekspert. Husk at det er individuelt. Det viktigste er å spise nok. Min erfaring er at det er mange som tror at de spiser mye mat og mat med næring, men sannheten er at de spiser for lite og ikke den maten som gjør at de får fremgang i trening. Sørg for at du har nok, og riktig, energi tilgjengelig.

Når du begynner å trene regelmessig blir du mest sannsynlig overrasket over at du av og til får noen uønskede turer til toalettet under treningsøkta. Opplever du dette er det kanskje lurt å prøve å endre litt på spisevanene og det du putter i munnen.

1. Trene på tom maskin?
Hva du kan spise før trening avhenger selvsagt av hva du skal gjøre, når du skal trene og hvor lenge du skal trene. Hvis du skal trene styrke kan du som regel ta deg litt større friheter enn om du skal ut og løpe. Dersom sistnevnte er tilfelle er det imidlertid ikke alle som har tid til både å spise og fordøye maten, og dette gjelder særlig de som trener tidlig om morgenen.

Uansett – det er viktig å spise noe før løpeturen på morgenen. For det første trenger musklene rask og lett tilgjengelig energi når du skal trene. For det andre trenger hele kroppen, spesielt hjernen, visse næringsstoffer for å kunne jobbe optimalt. Noen studier har vist at kroppen presterer betydelig bedre hvis du har spist noe før morgenturen din, enn om du løper ut på tom mage. Andre studier viser at treningseffekten blir dårligere uten frokost.

Skal du trene lett i mindre enn en time er det ikke nødvendig å spise veldig mye før du drar ut, men sørg for at du får i deg litt væske så du ikke blir dehydrert og spis en banen eller en yoghurt med noe korn eller en energibar.

Skal du holde på lenger eller trene hardere, er det imidlertid ekstremt viktig at du får i deg noe energi; trener du hardt på tom mage vil du fort bli sliten, og det blir mye vanskeligere å nå de målene du har satt for økta. Du får rett og slett ikke noe igjen for slitet.

2. Det enkle er alltid det beste.
Hva er egentlig det beste måltidet å spise før trening? Vel, kroppen takler best matvarer som den er vant til – og som er lette å fordøye. Prøv også å velge mat med mye karbohydrater, og unngå for mye fett og fiber.

3. Når?
Dette er kanskje det aller viktigste når det gjelder å fylle opp kroppen før trening. Bommer du på timingen hjelper det ikke at du har spist riktig. Før trening trenger du noe som gir deg nok energi uten å virke tungt på fordøyelsessystemet. Fokuser på karbohydrater, og hold deg unna for mye fett og fiber. Generelt er det også sånn at jo større måltidet er, desto lenger tid tar det å fordøye. Alle løpere er forskjellige, men du bør ta sikte på å spise i alle fall 30 minutter før du skal trene. Dette er for å unngå hold og minske sjansen for unødvendige stopp underveis.

Påfyll etter trening er viktig for å få maksimalt utbytte av økta. Spis et lite måltid med mye proteiner og noe karbohydrater innen den første halvtimen etter endt økt hvis du trener mer enn 5 dager i uka. Hvis du trener mindre, holder det stort sett med den vanlige måltidsrytmen.

4. Drikk nok!
Dette gjelder ikke bare når du trener. Væsken i kroppen regulerer kroppstemperaturen, fjerner slaggstoffer, smører leddene, og kan faktisk forhindre betennelser.

5. Spis nok!
Uansett om du trener for å gå ned i vekt eller ikke, er det viktig at måltidssammensetningen er riktig, slik at du har nok energi tilgjengelig til øktene dine og hverdagen generelt. Ikke gjør ting for vanskelig. For min del slår jeg alltid et slag for den vanlige norske kosten som vi er vokst opp med. Grovt brød med brunost og annet pålegg til frokost, lunsj og kvelds, samt en vanlig middag. Da har du som oftest dekket opp det behovet kroppen har. Spis nok og spis dere mette. Med nok mat i hverdagen blir ikke suget etter søtsaker så stort heller.

Jo mer du spider av sunn mat, jo mer orker du i løpet av dagen. Du skal ikke trene for å fortjene mat, men du skal spise for å tåle treninga og nyte maten. Det er viktig å kjenne hva et riktig kosthold gjør i forhold til effekten av trening, ve og vel.

De beste er som oftest best i det meste. De spiser nok, hviler nok, restituerer nok og trener nok – alt henger sammen.